En sikkerhed – forhåbentlig ikke noget du får brug for

En sikkerhed på et lån er forhåbentlig ikke noget du kommer til at komme i tættere kontakt med, end at det er noget du aftaler med den du låner af. Det ville nemlig betyde, at du ikke har kunnet betale dit lån tilbage, og det er måske især et problem, hvis det er et privatlån, der er tale om. Er det et privatlån du har taget er der nemlig en risiko for at der er nogle følelser der kommer i klemme, og det er sjældent en god ide, at have skyldte penge mellem venner, så det kan være en god ide at stille en risiko. Det giver en anden fornemmelse af at du gerne vil betale tilbage, og det kan være godt hvis relationen skal holde sig uændret.

Et privatlån uden sikkerhed er en stor risiko for udlåner

Tager du et privatlån, uden risiko løber udlåner en stor risiko, og det er ikke så behageligt for vedkommende. Man kan nemlig komme til at miste mange penge på det, hvis ikke du kan betale det tilbage, og når pengene kommer ud af en privatøkonomi kan det slå meget hårdt. En privatøkonomi kan selvfølgelig også have mange penge at flytte med, men for mange vil det være en stor post i regnskabet, bare at skulle låne 10.000 kroner væk, og det ville være et endnu større slag ikke at få dem igen. Derfor kan det være en god ide at udlåner kræver en sikkerhed, og det er ikke noget man skal lade sig fornærme over som låner – du ville nok gøre det samme alligevel.

Får du brug for sikkerheden som låner, så har du lavet en bommert

Den sikkerhed der måske bliver stillet hvis ikke du får et privatlån uden sikkerhed, kommer du som sagt forhåbentlig ikke til at skulle bruge. Gør du alligevel det, kan du dog ikke skyde al skylden videre på andre. I nogle få tilfælde er det ikke nemt at gøre noget ved, men man kan som regel selv gøre meget for at undgå denne situation. Når du tager et lån, skal du passe endnu mere på din økonomi end normalt, for du har ansvar for en andens penge, også selvom det ikke føles sådan. Låner du en bil, passer du også ekstra godt på den, så du ikke leverer den tilbage med skrammer, eller smadrer den helt. Det samme gælder et lån.

Folketinget har fokus på forbrugslån

Forbrugslån har gennem hele deres levetid fået stor opmærksomhed fra adskillige interessenter. Aviser bringer jævnligt materiale om markedet, hvor forbrugerne anses som svage ofre for den kapitalistiske verden, mens særligt de tidligere Venstre-regeringer har holdt hånden over låneselskaberne ud fra ideologien at markedet skal være frit, så længde det sker inden for lovens rammer.

Folketinget har også haft kontinuerlig fokus på forbrugslån, da lån penge nu som oftest medfører en høj ÅOP, som kan skade forbrugerne mere end det gavner. Det var særligt under den tidligere Venstre og Lars Løkkes regeringstid, at disse forbrugslån fik en del opmærksom, hvilket dette samrådsspørgsmål vidner om. Her er det Pia Olsen Dyhr (SF) og Benny Engelbrecht (S) som stiller sig kritisk overfor konklusionerne i en markedsanalyse udarbejdet på vegne af økonomi- og erhvervsministeren på dette tidspunkt.

Mere troværdighed

Til Venstres forsvar i denne valgtid skal det nævnes, at markedet for forbrugslån er blevet kraftig forbedret den seneste årsrække. Ved at indføre stramninger og retningslinjer for, hvordan låneudbydere skal skilte med deres ydelsers udgifter, er antallet af klager over selskaberne faldet voldsomt.

Man ser altså ikke længere forbrugere som føler sig fanget i en gældsspiral uden mulighed for at slippe ud af denne. På samme måde kan låneselskaberne til enhver tid forsvare sig med, at de har anført udgifterne ved låneydelserne tydeligt, hvor et tidligere stort antal klager ikke længere har nogen berettigelse.

Lån penge nu indebærer som sagt et højt udgiftsniveau og appellerer til forbrug, hvilket strider imod de venstreorienterede politikere som ønsker mindre kapitalisme og mere magt til forbrugerne.

Nu hvor denne fløj selv har siddet på magten de sidste fire år, er der dog ikke sket noget med markedets udbud af låneselskaber, da der tværtimod er kommet endnu flere til. Uden at tage politisk parti, vil man derfor med rette kunne sige, at der er tale om populistiske holdninger som kun har til formål at statuere rød blok overfor blå blok.

Der vil nok altid være et marked for forbrugslån, hvad enten der er en rød eller blå regering i Danmark.

Jeg fik hjælp til omlægning af realkreditlån og sparede mange penge

Som de fleste andre der ejer sin bolig, følger jeg med i renteudsving, obligationskurser og så videre. Ingen vil betale mere end højst nødvendigt for sit realkreditlån. Men jeg må blankt erkende, at selvom jeg har gjort, og fortsat gør et ihærdigt forsøg på, at forstå og reagere ud fra de mekanismer, der spiller ind på boligmarkedet og realkreditinstitutternes lån, giver jeg som oftest fortabt, og sætter min lid til bankens rådgivere.Continue Reading